Creació comunitària o participativa

Creació d'espectacles comunitaris

Descripció

L'Associació Pengim-Penjam combina la formació i la creació de circ per mitjà del seu projecte d'escola a Calonge i, des de 2013, també de la creació d'espectacles comunitaris. Els darrers són projectes en els quals participen persones de totes les edats, professionals i no professionals, amb i sense experiència en arts escèniques, alumnes o no de l'escola.

Per encàrrec de l'Ajuntament de Calonge i Sant Antoni, han dut a terme en nombroses ocasions l'espectacle inaugural de la Festa Major d'estiu de Calonge: el 2013 van realitzar el Pregó Jove, el 2014 l'espectacle @borígens, el 2015 Vals-Jota i ... a dormir! i el 2016 Kerotakis, l'alquímia de l'ésser, un espectacle que es va poder veure també a la Fira de Circ de la Bisbal. El 2018 vam presentar CINC, una cronologia dels 5 anys d'espectacles de l'associació, i, el gener de 2020, Somcosmos.

La comunitat de Pengim-Penjam també crea espectacles de petit i gran format per a diferents tipus d'esdeveniments. Van participar a la Presentació del Rei i la Reina del Carnaval de Palamós amb la Colla Les Nimfes, l'any 2015, a la Presentació del Rei i Reina infantil, el 2016, i a la Nit de Llum de Calonge-Sant Antoni, el 2020.

Generalment, el primer pas en un dels seus processos creatius, un cop rebut l'encàrrec, és que s'ajuntin els membres més actius de l'associació per pensar en una idea de base per a l'espectacle. A partir d'aquí, s'articulen línies de treball que lideren des de diverses comissions (de música, de confecció de vestuari, per treballar sobre una escena o altra, de creació de text, de gestió de calendaris, de producció...), en les quals participen socis i sòcies (actualment són més de 40) i també persones externes a l'entitat a les quals es convida a participar.

Estableixen un calendari de treball molt estricte per coordinar tots els grups involucrats. Els assajos solen allargar-se un o dos mesos, al menys un cop per setmana. Solen ser d'un matí o una tarda, o fins i tot més hores, depenent del punt en què es trobi el procés de creació. Independentment de l'edat o del grup, tothom hi aporta el seu granet de sorra: no tothom vol actuar, però col·laboren en altres tasques prèvies o durant el procés (per exemple en qüestions de producció, pintar cares a nens o fer pentinats, etc.). Quan hi ha nens o nenes petites també assumeixen un rol creatiu per la part que els toca. Els processos esdevenen, per tant, intergeneracionals i ofereixen la possibilitat de participar-hi segons les possibilitats i interessos de cada persona.

Els seus espectacles, que solen tenir una durada d'entre 35 i 50 minuts, combinen el circ amb la dansa, la poesia, el text dramàtic, la música en directe i altres disciplines, segons es decideixi. En ocasions s'estableixen col·laboracions amb altres entitats: de vegades, aquestes fan cessió de material (p. ex. Sordibus o els Diables de l'Onyar), ofereixen formació o un cop de mà (Les Estampades) o participen activament a l'espectacle, com en el cas d'alumnes de l'escola de música del municipi que tocaven en directe. Generalment, només es fa una representació de cada espectacle.

Quan l'associació va començar a rodar no hi havia cap persona associada que es dediqués professionalment a la cultura i l'art, però amb els anys algunes s'hi han acabat dedicant com a artistes, mànagers, etc.

Els espectacles solen ser finançats per l'Ajuntament de Calonge i Sant Antoni, tot i que la seva aportació no dona permet cobrir sous, tan sols les despeses derivades del procés. També cedeixen espais per assajar i faciliten les representacions en l'espai públic.

Objectius

  • Crear un univers i materialitzar-lo.
  • El gust d'actuar i de crear amb amistats.
  • Posar en valor els interessos de cadascú per distribuir tasques i fer-les amb més eficàcia i comoditat.
  • Dinamitzar el poble culturalment.

Impulsat per...

Estat

Projecte actiu

Any d’inici

2013

Ubicació

Calonge

Has trobat informació desactualizada o errònia en aquest pàgina?

Contribueix proposant correccions o canvis per millorar aquesta pàgina.

Útima actualització: 3 Mar 2022