Formulari d’edició

Freaks No More: Rehistoricizing Disabled Circus Artists

Útima actualització: 25 Oct 2022
Instruccions per omplir el formulari

A continuació et detallem quina informació correspon a cada apartat. Si tens dubtes, si us plau, contacta amb nosaltres i et respondrem al més aviat possible.

  • Nom del recurs: Aquest és el nom amb el qual s'identificarà el recurs a CircSocial.cat. Ha de correspondre al títol original del document o del recurs.
  • Tipologia: Escull l'opció que més s'adeqüi al projecte d'entre  les disponibles en el menú desplegable. Si consideres que el recurs que vols introduir no s'ajusta a cap de les tipologies existents, si us plau, marca l'opció "Altres" i deixa un comentari al final del formulari indicant a quina tipologia creus que s'ajustaria millor.
  • Enllaç al recurs: Si el recurs està disponible en línia, enganxa-hi l'enllaç corresponent (URL: https://...). També ens pots fer arribar documents mitjançant enllaços a algun sistema d'emmagatzematge o transferència d'arxius (Drive, Dropbox, WeTransfer, Mega, etc.).
  • Autoria: Introdueix el nom i els cognoms de les autores del recurs, o en el seu defecte el nom de l'entitat responsable.
  • Any de publicació: L'any en el qual es va publicar el document.
  • Detalls de publicació: Fa referència a tota aquella altra informació que puguis donar-nos sobre el recurs. En el cas d'un llibre, per exemple: editorial,  lloc de publicació, col·lecció a la qual pertany...; en el cas d'una pel·lícula: productora, distribuïdora, país de producció, etc.
  • Idioma: La llengua en la qual es presenta el recurs. Si no apareix l'opció d'idioma que busques, si us plau, indica'ns l'idioma a l'apartat "Comentaris" que trobaràs al final del formulari. 
  • Temàtica: Indica'ns de forma sintètica amb quins temes entronca el recurs (per exemple: feminismes, diversitat funcional, circ socioeducatiu,  avaluació d'impactes, artteràpia, etc.). Farem servir aquesta informació per crear un seguit de paraules clau que en facilitin la cerca a CircSocial.cat.
  • ISBN: Si el document té un codi ISBN associat, si us plau, copia'l en aquest apartat.
  • Descripció del recurs: Col·labora proposant un text de presentació per al recurs que en resumeixi els continguts principals o altra informació d'interès.
info Fes clic a l'interruptor corresponent al camp que vulguis modificar per poder-lo editar. Un cop enviat el formulari, els canvis proposats seran revisats per l'administrador abans de fer-se efectius.

La discapacitat i el circ sovint es relacionen a través del debat en torn a espectacles "estranys", on els individus amb diverses discapacitats eren exhibits com a "curiositats" i "monstres" abans de ser medicalitzats, institucionalitzats i retirats de la vista pública. Crec que això ha deixat poc marge perquè els historiadors del circ considerin els intèrprets amb discapacitat com a iguals als seus homòlegs sense discapacitat, situant els artistes de circ amb discapacitat actuals dins d'un buit innecessari en lloc de connectar-los amb una història oblidada, legítimament seva. Aquí, torno a presentar dos artistes amb discapacitat, Stuart Dare i Jules Keller, que sembla que han fet contribucions importants al desenvolupament de l'equilibri sobre les mans -si, malgrat les seves pròpies protestes, té sentit pensar en un prototip establert d'acròbata, altament qualificat i sense discapacitat.

L'oblit d'aquests artistes, sens dubte, alimenta una «cultura capacitista» (Leonard J. Davis, 1995, 6), que suggereix que els intèrprets amb discapacitat i, de fet, les persones, tenen una importància secundària respecte als que no tenen discapacitat. Potencialment reforça el posicionament binari dels participants amb discapacitat com a receptors de cultura, més que com a instigadors i col·laboradors d'aquesta. Els espectacles de "freaks" continuen oferint una rica informació històrica sobre el circ i la discapacitat, però els artistes de circ amb discapacitat que s'exploren aquí ofereixen l'oportunitat de tornar a avaluar aquesta informació. Els intèrprets amb discapacitat actuals no són nous en la forma d'art, però estan recuperant allò de què han format part durant segles.


BIOGRAFIA DE L'AUTORA

Katrina Carter és doctora per la Royal Holloway University i professora associada a l'Escola de Música i Arts Escèniques de la Canterbury Christ Church University. Líder mundial en aeris accessibles, Katrina també és la fundadora d'Airhedz (airhedz.co.uk), treballant internacionalment amb escoles de circ, particulars i empreses per trobar maneres de fer que les arts aèries siguin accessibles per a persones amb discapacitat. Va coreografiar les escenes aèries de la cerimònia d'obertura paralímpica de Londres 2012.


info Si us plau, facilita’ns la teva informació de contacte. Així podrem consultar-te res si tenim cap dubte i confirmar-te que la fitxa ha estat publicada.