Formació de formadors/es
Jugar a ser clown: recursos expressius per a l’educació
Descripció
Una proposta del clown i pedagog Pasquale Marino "Bergamotto" adreçada a educadors/es, estudiants, pedagogs/gues, artistes de circ i teatre que treballen o volen treballar amb infants i/o joves i que, a través del clown, volen crear un espai d’expressió artística en què cada persona pugui ser valorada des del reconeixement de les seves capacitats.
Continguts
- Les emocions. El clown busca compartir-les, implicar a qui observa. S'hi treballen estats de màxima sensibilitat a través de les emocions primàries i la seva expressió per mitjà de l'acció que no pas tant de la paraula.
- Sentir-se relaxat i còmode en escena.
- L’imaginari del pallasso, la fantasia, la imaginació.
- L’escolta en la improvisació: individual, en parelles o en grup.
- Recerca sobre el nom i el vestuari. Es reforçarà la idea que el clown és proper a nosaltres mateixos i s’accentuaran, a través del vestuari, determinades característiques físiques.
- Facilitar experiències d’educació emocional per poder treballar a l’aula.
- Eines educatives-metodològiques: saber com construir propostes i interdisciplinarietat.
- Recursos corporals i expressius: observar i fer servir el cos en moviment en una relació educativa.
- Habilitat dialògica: ser capaç de participar en la construcció d’una acció educativa.
Objectius
- Trobar i recuperar, dins del món del clown, estratègies que mirin més enllà de les arts escèniques, i que es converteixin i tradueixin en eines educatives.
- Situar el clown com a punt d’inici per buscar bases educatives a través del joc, la comunicació, la creativitat, la corporalitat i la relació.
- Treballar des de dos nivells: l’art del clown i la seva posada en escena, d'una banda, i l’art d’educar a la infància, de l'altra.
Estat
Projecte actiu
Any d’inici
2005
Ubicació
Mataró [itinerant]
