Formulari d’edició

Circ i Escacs: una qüestió de drets

Útima actualització: 2 Mar 2022
Instruccions per omplir el formulari

A continuació et detallem quina informació correspon a cada apartat. Si tens dubtes, si us plau, contacta amb nosaltres i et respondrem al més aviat possible.

  • Nom del projecte: Aquest és el nom amb el qual s'identificarà el projecte a CircSocial.cat.
  • Tipologia: Escull l'opció que més s'adeqüi al projecte d'entre  les disponibles en el menú desplegable. Si consideres que el teu projecte no s'ajusta a cap de les tipologies existents, si us plau, marca l'opció "Altres" i deixa un comentari al final del formulari indicant a quina tipologia de projecte creus que s'ajustaria millor.
  • Imatge: Preferiblement, horitzontal i en format jpg o jpeg. Amplada mínima recomanada: 1458 px. Si la fitxa ja contenia una imatge, no t'apareixerà en el formulari d'edició, però introdueix el nou arxiu i substituirem la imatge.
  • Vídeo: Només s'accepten enllaços a Vimeo o Youtube. Si la fitxa ja contenia un vídeo, no t'apareixerà la seva URL al formulari d'edició, però introdueix el nou enllaç i substituirem el vídeo.
  • Any d'inici: L'any en el qual es va iniciar el projecte.
  • Estat: Marca l'opció "Actiu" si el projecte encara està en funcionament. En cas que el projecte hagi finalitzat, marca "Inactiu".
  • Any de finalització: L'any en el qual va cessar l'activitat del projecte (aquesta casella només apareix si es marca l'opció d'Estat "Inactiu" en l'apartat anterior).
  • Ubicació: Indica l'adreça de l'espai on s'executa el projecte. En cas que es dugui a terme a múltiples espais, fes clic en el símbol "+" per afegir més adreces o localitzacions. Si ho consideres oportú, en lloc d'adreces específiques pots introduir-hi el nom del territori on es desenvolupi el gruix de l'activitat (p. ex. municipi, província, comunitat autònoma o país) o l'adreça de la seu de l'entitat responsable.
  • Descripció: Aquest serà el cos principal de la fitxa del projecte a CircSocial.cat. Introdueix-hi tota aquella informació que consideris rellevant per explicar-lo, de forma sintètica. Recomanem incloure-hi: breu descripció general, perfil de les participants, temporalització (organització de l'activitat en el temps) i alguna pinzellada sobre la metodologia emprada.
  • Objectius: Detalla quins són els objectius principals del projecte.
  • Entitats impulsores: Indica el nom de l'entitat o de les entitats que fan possible el projecte. Si alguna d'aquestes entitats disposa de fitxa pròpia en el Fons d'Entitats de CircSocial.cat, hi indexarem la fitxa del projecte perquè quedin vinculades.
  • Per a més informació: Anota-hi totes aquelles dades de contacte que vulguis fer públiques a la fitxa del projecte (telèfon, correu electrònic, pàgina web, enllaços a xarxes socials, etc.) o enllaços a webs relacionades amb el projecte. Si la fitxa ja contenia informació d'aquest tipus, no t'apareixerà al formulari d'edició, però introdueix les dades que consideris oportunes i les modificarem.
info Fes clic a l'interruptor corresponent al camp que vulguis modificar per poder-lo editar. Un cop enviat el formulari, els canvis proposats seran revisats per l'administrador abans de fer-se efectius.
Link a Youtube o Vimeo

És una proposta gratuïta d'educació 360º que introdueix el circ i els escacs com a eina d'ensenyament i aprenentatge dins i fora l'horari escolar. S'orienta a infants a partir de 7 anys, adolescents fins els 17 anys i les seves famílies. L'any 2020 hi van participar prop de 440 persones.

Promou la interconnexió dels aprenentatges que es realitzen dins i fora de l'horari lectiu, així com entre espais educatius formals i informals. També vol afavorir l'accés a la cultura i la construcció de vincles comunitaris al barri de Can Sant Joan de Montcada i Reixac, amb una població culturalment diversa, amb intenció de fomentar cohesió social.

Pel que fa al circ, s'ofereixen classes dins l'horari escolar, amb estudiants del segon cicle de primària, realitzant quatre sessions al llarg del curs lectiu, basades en diverses tècniques de circ. Fora de l'horari lectiu, es proposa activitat de circ en família, en cap de setmana cada quinze dies, al pati de l'escola. Finalment s'ofereix una escoleta de circ a l'estiu per a un grup d'infants i un altre per a adolescents (quatre sessions per a cada grup). Aproximadament el 80% dels participants són alumnes de l'Institut Escola el Viver del barri Can Sant Joan, la resta provenen d'altres barris. La major part no realitza activitats extraescolars fora del programa.

El programa també inclou activitats d'escacs, un joc que havia tingut una important tradició al barri i que s'ha recuperat per efecte de l'empenta veïnal. Es realitzen tallers d'escacs a l'escola i a la Ludoteca "Cultura i Barri", així com la possibilitat de jugar-hi a l'espai públic.

Es tracta d'una iniciativa comunitària liderada per un grup motor integrat per: Associació La Perifèrica, Institut Escola el Viver, l'AFA de l'escola, l'Agrupació de Veïns i Veïnes de Can Sant Joan i l'Ajuntament de Montcada i Reixac. La iniciativa també connecta amb la Taula Comunitària del barri Can Sant Joan i el projecte Cultura i Barri. El paper d’aquests grups socis ha estat ajustar el disseny del projecte per assegurar la participació dels infants, adolescents i les seves famílies, i enfortir les seves relacions. També fan seguiment i avaluació de les activitats durant tot l'any.

La mirada comunitària és un tret distintiu del programa i que ho travessa tot. Per exemple, la comunicació: de forma prèvia a l’activitat es van fer cartells i voladors que es van moure en paper i també com a imatge acompanyada de la frase motivadora i informació per inscripcions per WhatsApp i per xarxes socials. Es van fer amb els títols en diversos idiomes. Es van tenir converses amb les famílies a la porta de l’escola i al parc per donar a conèixer les activitats. També van fer difusió per diversos punts del barri mitjançant un cotxe amb megafonia.

  • Millorar la connexió entre els aprenentatges que es donen en el temps lectiu i no lectiu, entre espais educatius formals i no formals, i per tant una major qualitat educativa.
  • Apropar i ampliar les oportunitats educatives per a tots els infants i especialment, afavorir que tot infant i jove tingui accés a activitats educatives en el territori, més enllà de l’escola.
  • Augmentar els espais de relació comunitaris perquè tota la diversitat sociocultural del barri pugui trobar-se, i especialment generar cohesió social.
  • Promoure l'aprenentatge del circ i la inclusió de la seva pràctica en el temps lliure.
Ex. xarxes socials, telèfon, mail...

info Si us plau, facilita’ns la teva informació de contacte. Així podrem consultar-te res si tenim cap dubte i confirmar-te que la fitxa ha estat publicada.