Circ social

Dona Circ

Descripció

Dona Circ és un programa de formació i impuls escènic que utilitza els aeris com a eina per al desenvolupament personal de les dones. Aquest programa esdevé també un focus des d'on es fa difusió de la teoria feminista i s'aborda el circ des de la sororitat.

El programa parteix del següent diagnòstic: el tipus de treball físic que es duu a terme en els aeris de circ és lesiu per al cos de la dona. Per tant, un dels principals objectius del programa és incidir positivament en la salut per al cos de les dones. Així mateix, en les classes s'activa la ideologia feminista i es comenta l'actualitat en relació amb aquesta qüestió. Es vol fomentar un espai segur on totes puguin expressar les seves necessitats com a dones, i si cal s'atura la sessió per tenir-ne cura. És un espai on es fa contínua referència a altres activitats i formacions relacionades amb el feminisme i on s'hi promouen valors afins: procés no competitiu, respecte cap a altres dones, cures, cultivar els vincles entre elles i fer comunitat, etc. Freqüentment, les participants continuen vinculades després d'anys d'haver-hi passat.

A més a més, s'activen els valors del circ: esforç, compromís, fisicalitat d'alt nivell... però defugint valors gimnàstics. Es cultiva la propiocepció, l'escolta cap al cos, la cura cap a una mateixa durant la pràctica. En definitiva, es facilita que les participants aprenguin a relacionar-se amb l'aparell a partir d'aquesta ideologia i valors.

Generalment, i tot i que no són grups tancats, les participants són dones (en la darrera dècada, només hi han participat uns cinc homes), des dels 18 anys en endavant. Les treballadores de RAI hi poden accedir gratuïtament, mentre que per a la resta de persones és una activitat de pagament. Actualment, hi ha 10 grups, que com a màxim poden acollir deu persones cadascun.

Els grups fan una o dues sessions de dues hores cada setmana, al llarg d'un curs lectiu. Els mesos de setembre i juny solen oferir-se intensius. D'altra banda, tres cops durant el curs, es fa un Diumenge Aeri: una mostra de números preparats per les alumnes a les classes o per artistes vinculades a altres escoles i entitats, amb una direcció de conjunt. Així mateix, durant quinze dies del mes d'agost es fa un procés de producció i creació que desemboca en un espectacle a la Festa Major del Casc Antic de Barcelona. Quan es fan processos creatius sovint tenen a veure directament amb temes feministes i/o socials (p. ex. en contra de la llei mordassa) i involucren a més persones que potser no formen part del grup, però tenen interès en aquest procés. 

Objectius

  • Cultivar hàbits saludables pel cos de les dones en la pràctica dels aeris sense vol.
  • Crear sentiment de comunitat i sororitat.
  • Fer difusió dels valors i la ideologia feminista, així com divulgar informacions relacionades amb la matèria.


Impulsat per...

Estat

Projecte actiu

Any d’inici

2010

Ubicació

Barcelona

Has trobat informació desactualizada o errònia en aquest pàgina?

Contribueix proposant correccions o canvis per millorar aquesta pàgina.

Útima actualització: 3 Mar 2022