Associació

Col·lectiu La Crispeta

Descripció

El 2022 es reuneixen artistes, formadores de circ, educadores socials, integradores socials, entre d'altres, per crear juntes LA CRISPETA Col·lectiu de Circ Social. El projecte té l’objectiu de difondre, educar, conscienciar, compartir i crear a través de les eines que el circ proporciona, des d'una perspectiva ètica i inclusiva i amb una mirada crítica i molt enfocada en les cures de l’ésser humà.

És així que neix aquesta associació cultural que reconeix com a valors principals el respecte de la diversitat, la transversalitat, l’empatia i el suport mutu, l’horitzontalitat i la sostenibilitat de les activitats que ofereix, proporcionant espais de treball accessibles per qualsevol edat, experiència i condició vital, socioeconòmica i territorial. 

La Crispeta desenvolupa diferents eixos d’activitats de circ social que passen per l’exhibició, la formació i la creació de projectes, com és el cas de MICEL·LI, tallers de circ inclusiu per la cohesió social i comunitària, guanyador dels Premis Fem de Mataró 2023 a la millor iniciativa per generar oportunitats per a la inclusió de totes les persones a la ciutat. Aquest projecte vol proporcionar eines i recursos a persones que es troben en situació de vulnerabilitat i/o risc d'exclusió social, a través de propostes de tallers de circ adaptats a les necessitats dels i de les participants. 

Per fer-ho el col·lectiu compta amb l’assessoria de CircA, associació artística circense dedicada a la producció d’aparells modulars i experta en formació de malabars adaptats i de CIPAC, Centre d'Investigació Pedagògica d'Arts del Circ.

La Crispeta treballa també per a la construcció d’espais segurs passant per l’elaboració de protocols per al tracte de la diversitat dels col·lectius amb els quals es treballa: s’ha elaborat un protocol de gènere i de llenguatge inclusiu per a la presentació i el desenvolupament dels tallers amb el col·lectiu Furia Trans Autònoma Maresme i se segueix un protocol de prevenció i tracte amb menors que hagin pogut patir abús sexual infantil, generat i assessorat per l’associació La Senda.

Un dels valors importants del col·lectiu també és el compromís amb la sostenibilitat. La Crispeta posa en valor els recursos naturals seguint el criteri de les “R’s”: reciclar, reparar, reutilitzar, redissenyar, reduir, restaurar, etc. Això es reflecteix, per exemple, en la utilització de materials reciclats per construir diferents materials i estructures de les activitats. 

R+D+I+A

L’equip de La Crispeta està compromès a investigar, desenvolupar i innovar per crear nous materials per treballar amb diversos grups i col·lectius. Per aquest motiu s'ha sentit la necessitat incorporar a l’R+D+I (Recerca, Desenvolupament i Innovació) l'element Adaptabilitat, estudiant les necessitats de les persones participants en els tallers i buscant maneres de millorar l'accés als elements utilitzats en cada sessió.

Estat

Entitat activa

Any de fundació

2022

Ubicació

Mataró

Has trobat informació desactualizada o errònia en aquest pàgina?

Contribueix proposant correccions o canvis per millorar aquesta pàgina.

Útima actualització: 8 Jul 2024