Formulari d’edició

Generació Zirc

Útima actualització: 9 May 2022
Instruccions per omplir el formulari

A continuació et detallem quina informació correspon a cada apartat. Si tens dubtes, si us plau, contacta amb nosaltres i et respondrem al més aviat possible.

  • Nom del projecte: Aquest és el nom amb el qual s'identificarà el projecte a CircSocial.cat.
  • Tipologia: Escull l'opció que més s'adeqüi al projecte d'entre  les disponibles en el menú desplegable. Si consideres que el teu projecte no s'ajusta a cap de les tipologies existents, si us plau, marca l'opció "Altres" i deixa un comentari al final del formulari indicant a quina tipologia de projecte creus que s'ajustaria millor.
  • Imatge: Preferiblement, horitzontal i en format jpg o jpeg. Amplada mínima recomanada: 1458 px. Si la fitxa ja contenia una imatge, no t'apareixerà en el formulari d'edició, però introdueix el nou arxiu i substituirem la imatge.
  • Vídeo: Només s'accepten enllaços a Vimeo o Youtube. Si la fitxa ja contenia un vídeo, no t'apareixerà la seva URL al formulari d'edició, però introdueix el nou enllaç i substituirem el vídeo.
  • Any d'inici: L'any en el qual es va iniciar el projecte.
  • Estat: Marca l'opció "Actiu" si el projecte encara està en funcionament. En cas que el projecte hagi finalitzat, marca "Inactiu".
  • Any de finalització: L'any en el qual va cessar l'activitat del projecte (aquesta casella només apareix si es marca l'opció d'Estat "Inactiu" en l'apartat anterior).
  • Ubicació: Indica l'adreça de l'espai on s'executa el projecte. En cas que es dugui a terme a múltiples espais, fes clic en el símbol "+" per afegir més adreces o localitzacions. Si ho consideres oportú, en lloc d'adreces específiques pots introduir-hi el nom del territori on es desenvolupi el gruix de l'activitat (p. ex. municipi, província, comunitat autònoma o país) o l'adreça de la seu de l'entitat responsable.
  • Descripció: Aquest serà el cos principal de la fitxa del projecte a CircSocial.cat. Introdueix-hi tota aquella informació que consideris rellevant per explicar-lo, de forma sintètica. Recomanem incloure-hi: breu descripció general, perfil de les participants, temporalització (organització de l'activitat en el temps) i alguna pinzellada sobre la metodologia emprada.
  • Objectius: Detalla quins són els objectius principals del projecte.
  • Entitats impulsores: Indica el nom de l'entitat o de les entitats que fan possible el projecte. Si alguna d'aquestes entitats disposa de fitxa pròpia en el Fons d'Entitats de CircSocial.cat, hi indexarem la fitxa del projecte perquè quedin vinculades.
  • Per a més informació: Anota-hi totes aquelles dades de contacte que vulguis fer públiques a la fitxa del projecte (telèfon, correu electrònic, pàgina web, enllaços a xarxes socials, etc.) o enllaços a webs relacionades amb el projecte. Si la fitxa ja contenia informació d'aquest tipus, no t'apareixerà al formulari d'edició, però introdueix les dades que consideris oportunes i les modificarem.
info Fes clic a l'interruptor corresponent al camp que vulguis modificar per poder-lo editar. Un cop enviat el formulari, els canvis proposats seran revisats per l'administrador abans de fer-se efectius.
Link a Youtube o Vimeo

Generació Zirc és un taller gratuït de circ per a joves, impulsat per l’Ateneu Popular de 9 Barris, que esdevé una proposta d’activitat física i artística integrada a partir de la corresponsabilització i la implicació del conjunt d’agents i serveis del territori. El projecte, que es va desenvolupar a partir de la revisió del projecte Fem Salut a través del Circ (iniciat el 2009), s’adreça a adolescents i joves de 12 a 18 anys del districte de Nou Barris, de provinença cultural diversa, donant-los a conèixer el circ com a pràctica que fomenta hàbits saludables a nivell físic i social. Es desenvolupa en el marc del projecte Karpa i Circ, i en coordinació amb la Taula de Franja Jove 9B, la qual reuneix als diferents agents educatius del territori com els educadors de carrer, instituts o els Casals de Joves. Així mateix, Generació Zirc ha tingut el suport del Districte de Nou Barris i de l’Agència de la Salut Pública de Barcelona i s’ha pres com a exemple de bones pràctiques en diferents espais de divulgació.

Amb una mitjana de 30 participants repartits en dos grups que treballen paral·lelament durant els mesos d’octubre a juny (en sessions setmanals d'una hora i dos quarts, a la tarda), l'activitat inclou el treball en diverses disciplines com l’acrobàcia, els aeris (trapezi i teles), malabars, monocicle i equilibris sobre objectes (bola i cable). El procés culmina amb una mostra pública dins el festival Erràtik, en el qual participen diversos col·lectius del territori. L’equip està compost per un grup de formadores i formadors de circ que posen al servei de les participants la seva experiència com a artistes circenses.

Històric

Aquest projecte (anteriorment Fem Salut a través del Circ) va néixer amb l’objectiu d’oferir noves alternatives d’oci saludable a nens i joves del barri.

El primer any d’implantació (curs 2009-10) es va plantejar com a estratègia de prevenció universal, motiu pel qual es va dirigir al grup de 6-14 anys (de primer i segon curs d’educació primària i primer i segon curs d’Educació Secundària Obligatòria), però en el segon curs d’aplicació (curs escolar 2010-11) es va dirigir al grup de joves de 12 a 14 anys, per donar-li una orientació més de prevenció selectiva, al dirigir-se a un grup d’edat amb major probabilitat d’iniciar-se en consum de drogues. Un factor que va influir en aquesta modificació també va ser que el programa va passar de ser finançat des de fons propis de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) a fons rebuts per l’ASPB des del Plan Nacional sobre Drogas, que condicionava que les activitats es dirigissin a persones entre 12 i 21 anys.

El tipus d’activitats que conformaven el programa també es va reorientar. El primer any (curs 2009-10) el programa consistia en la participació en un taller de 3 hores de durada, en horari lectiu, dels alumnes de 1r i 2n curs de primària de les tres escoles del barri i els de 1r i 2n d’ESO dels centres de secundària propers al barri (en el mateix barri no hi havia cap centre). El taller oferia l’experimentació de disciplines circenses, activitats plantejades per tal de promoure aptituds físiques i socials al mateix temps que fomentar la creativitat, cooperació i comunicació.

El segon curs d’aplicació (2010-11) es va dirigir el programa als joves entre 12 i 20 anys, ampliat a tot el districte de Nou Barris, havent valorat també la mateixa necessitat. En funció dels resultats del primer any es va considerar apropiat canviar el contingut del programa i a més d’incloure un taller de 3 hores, s’oferia la possibilitat de participar gratuïtament en un curs trimestral del circ, amb una sessió setmanal d'una hora i dos quarts. A més, es va incloure com a activitat de captació la realització de tallers de circ en carrers i places.

  • Millorar el domini psicomotor del propi cos.
  • Desvetllar interessos artístics i culturals.
  • Apropar l’alumnat als recursos i equipaments del barri, generant participació activa i de continuïtat.
  • Foment de d’hàbits saludables per millorar el benestar físic, emocional i relacional de l’alumnat participant.
  • Treballar la consciència del propi cos i del propi espai, així com la consciència del cos i de l’espai de l’altre, com a element relacional.
Ex. xarxes socials, telèfon, mail...

info Si us plau, facilita’ns la teva informació de contacte. Així podrem consultar-te res si tenim cap dubte i confirmar-te que la fitxa ha estat publicada.