Formulari d’edició

Creació d'espectacles comunitaris

Útima actualització: 3 Mar 2022
Instruccions per omplir el formulari

A continuació et detallem quina informació correspon a cada apartat. Si tens dubtes, si us plau, contacta amb nosaltres i et respondrem al més aviat possible.

  • Nom del projecte: Aquest és el nom amb el qual s'identificarà el projecte a CircSocial.cat.
  • Tipologia: Escull l'opció que més s'adeqüi al projecte d'entre  les disponibles en el menú desplegable. Si consideres que el teu projecte no s'ajusta a cap de les tipologies existents, si us plau, marca l'opció "Altres" i deixa un comentari al final del formulari indicant a quina tipologia de projecte creus que s'ajustaria millor.
  • Imatge: Preferiblement, horitzontal i en format jpg o jpeg. Amplada mínima recomanada: 1458 px. Si la fitxa ja contenia una imatge, no t'apareixerà en el formulari d'edició, però introdueix el nou arxiu i substituirem la imatge.
  • Vídeo: Només s'accepten enllaços a Vimeo o Youtube. Si la fitxa ja contenia un vídeo, no t'apareixerà la seva URL al formulari d'edició, però introdueix el nou enllaç i substituirem el vídeo.
  • Any d'inici: L'any en el qual es va iniciar el projecte.
  • Estat: Marca l'opció "Actiu" si el projecte encara està en funcionament. En cas que el projecte hagi finalitzat, marca "Inactiu".
  • Any de finalització: L'any en el qual va cessar l'activitat del projecte (aquesta casella només apareix si es marca l'opció d'Estat "Inactiu" en l'apartat anterior).
  • Ubicació: Indica l'adreça de l'espai on s'executa el projecte. En cas que es dugui a terme a múltiples espais, fes clic en el símbol "+" per afegir més adreces o localitzacions. Si ho consideres oportú, en lloc d'adreces específiques pots introduir-hi el nom del territori on es desenvolupi el gruix de l'activitat (p. ex. municipi, província, comunitat autònoma o país) o l'adreça de la seu de l'entitat responsable.
  • Descripció: Aquest serà el cos principal de la fitxa del projecte a CircSocial.cat. Introdueix-hi tota aquella informació que consideris rellevant per explicar-lo, de forma sintètica. Recomanem incloure-hi: breu descripció general, perfil de les participants, temporalització (organització de l'activitat en el temps) i alguna pinzellada sobre la metodologia emprada.
  • Objectius: Detalla quins són els objectius principals del projecte.
  • Entitats impulsores: Indica el nom de l'entitat o de les entitats que fan possible el projecte. Si alguna d'aquestes entitats disposa de fitxa pròpia en el Fons d'Entitats de CircSocial.cat, hi indexarem la fitxa del projecte perquè quedin vinculades.
  • Per a més informació: Anota-hi totes aquelles dades de contacte que vulguis fer públiques a la fitxa del projecte (telèfon, correu electrònic, pàgina web, enllaços a xarxes socials, etc.) o enllaços a webs relacionades amb el projecte. Si la fitxa ja contenia informació d'aquest tipus, no t'apareixerà al formulari d'edició, però introdueix les dades que consideris oportunes i les modificarem.
info Fes clic a l'interruptor corresponent al camp que vulguis modificar per poder-lo editar. Un cop enviat el formulari, els canvis proposats seran revisats per l'administrador abans de fer-se efectius.
Link a Youtube o Vimeo

L'Associació Pengim-Penjam combina la formació i la creació de circ per mitjà del seu projecte d'escola a Calonge i, des de 2013, també de la creació d'espectacles comunitaris. Els darrers són projectes en els quals participen persones de totes les edats, professionals i no professionals, amb i sense experiència en arts escèniques, alumnes o no de l'escola.

Per encàrrec de l'Ajuntament de Calonge i Sant Antoni, han dut a terme en nombroses ocasions l'espectacle inaugural de la Festa Major d'estiu de Calonge: el 2013 van realitzar el Pregó Jove, el 2014 l'espectacle @borígens, el 2015 Vals-Jota i ... a dormir! i el 2016 Kerotakis, l'alquímia de l'ésser, un espectacle que es va poder veure també a la Fira de Circ de la Bisbal. El 2018 vam presentar CINC, una cronologia dels 5 anys d'espectacles de l'associació, i, el gener de 2020, Somcosmos.

La comunitat de Pengim-Penjam també crea espectacles de petit i gran format per a diferents tipus d'esdeveniments. Van participar a la Presentació del Rei i la Reina del Carnaval de Palamós amb la Colla Les Nimfes, l'any 2015, a la Presentació del Rei i Reina infantil, el 2016, i a la Nit de Llum de Calonge-Sant Antoni, el 2020.

Generalment, el primer pas en un dels seus processos creatius, un cop rebut l'encàrrec, és que s'ajuntin els membres més actius de l'associació per pensar en una idea de base per a l'espectacle. A partir d'aquí, s'articulen línies de treball que lideren des de diverses comissions (de música, de confecció de vestuari, per treballar sobre una escena o altra, de creació de text, de gestió de calendaris, de producció...), en les quals participen socis i sòcies (actualment són més de 40) i també persones externes a l'entitat a les quals es convida a participar.

Estableixen un calendari de treball molt estricte per coordinar tots els grups involucrats. Els assajos solen allargar-se un o dos mesos, al menys un cop per setmana. Solen ser d'un matí o una tarda, o fins i tot més hores, depenent del punt en què es trobi el procés de creació. Independentment de l'edat o del grup, tothom hi aporta el seu granet de sorra: no tothom vol actuar, però col·laboren en altres tasques prèvies o durant el procés (per exemple en qüestions de producció, pintar cares a nens o fer pentinats, etc.). Quan hi ha nens o nenes petites també assumeixen un rol creatiu per la part que els toca. Els processos esdevenen, per tant, intergeneracionals i ofereixen la possibilitat de participar-hi segons les possibilitats i interessos de cada persona.

Els seus espectacles, que solen tenir una durada d'entre 35 i 50 minuts, combinen el circ amb la dansa, la poesia, el text dramàtic, la música en directe i altres disciplines, segons es decideixi. En ocasions s'estableixen col·laboracions amb altres entitats: de vegades, aquestes fan cessió de material (p. ex. Sordibus o els Diables de l'Onyar), ofereixen formació o un cop de mà (Les Estampades) o participen activament a l'espectacle, com en el cas d'alumnes de l'escola de música del municipi que tocaven en directe. Generalment, només es fa una representació de cada espectacle.

Quan l'associació va començar a rodar no hi havia cap persona associada que es dediqués professionalment a la cultura i l'art, però amb els anys algunes s'hi han acabat dedicant com a artistes, mànagers, etc.

Els espectacles solen ser finançats per l'Ajuntament de Calonge i Sant Antoni, tot i que la seva aportació no dona permet cobrir sous, tan sols les despeses derivades del procés. També cedeixen espais per assajar i faciliten les representacions en l'espai públic.

  • Crear un univers i materialitzar-lo.
  • El gust d'actuar i de crear amb amistats.
  • Posar en valor els interessos de cadascú per distribuir tasques i fer-les amb més eficàcia i comoditat.
  • Dinamitzar el poble culturalment.
Ex. xarxes socials, telèfon, mail...

info Si us plau, facilita’ns la teva informació de contacte. Així podrem consultar-te res si tenim cap dubte i confirmar-te que la fitxa ha estat publicada.